Povlak na polštářek s vánočním motivem

15.12.2015 21:25

Pokud si chcete na Vánoce originálně vyzdobit svůj obývací pokoj a máte doma kus nepotřebné látky, doporučuji si udělat radost ušitím nových povlaků na polštáře. Nemusí to být jen na Vánoce, ale podle nálady, protože ty staré se Vám už okoukaly nebo možná v obchodě nemůžete najít takové povlaky, které by se Vám líbily.

Já jsem se tentokrát rozhodla pro vánoční motiv - modrou látku s hvězdičkami a na ni jsem našila oblíbeného soba, stromek s hvězdičkou a u nás velmi populárního tučňáka. Na ušití povlaku budete potřebovat: látku podle velikosti polštářků, kusy různě nebo stejně barevného filcu, patentky a samozřejmě potřeby pro šití jako je pravítko, nitě, nůžky, křídu a nepostradatelný šicí stroj :-)

Postup na ušití povlaku je univerzální. Nejprve si změříme, jak velký povlak budeme potřebovat. K požadované délce a šířce připočteme 3 cm (na každou stranu 1,5 cm přesah) - toto bude přední strana. Zadní strana se bude skládat ze dvou stejně velkých dílů, které se budou vzájemně překrývat a našijeme na ně patentky. Všechny nastříhané díly si oentlujeme, aby se nám v budoucnu nepáraly.

Začneme tím, že si z filcu vystříhneme libovolný obrázek a ten pak našijeme na přední stranu povlaku na polštář.

Na přední stranu povlaku, na její rubovou stranu, která nebude vidět, si nakreslíme křídou čtverec 1,5 cm od okraje, aby se nám pak dobře šilo a měli jsme všechny povlaky stejné. Na jeden ze zadních dílů povlaku si rovnoběžně s delší stranou nakreslíme křídou od okraje 2 čáry 2 cm od sebe, zahneme a zažehlíme. Na druhý zadní díl si nakreslíme pouze jednu čáru 2 cm od okraje, zahneme, zažehlíme a zašijeme.

Na zadní díl povlaku se dvěma čárami přišijeme jednu čát patentku viz. obrázek a zašijeme.

Nyní si přiložíme všechny části polštářku k sobě lícovými stranami, zašpendlíme a sešijeme okolo po již předkreslené čáře 1,5 cm od okraje.

Až máme sešito, povlak převrátíme lícovými stranami nahoru a zevnitř přišijeme druhou část patentku přesně podle toho, kam nám vychází. Až máme přišitou i druhou část patentku, povlak na polštářek máme hotový a můžeme se radovat z hotového díla.

 

 

 

 

Diskusní téma: Povlak na polštářek s vánočním motivem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek